La Roma de Baldiri Gili Roig

Abisme Baldomer

Baldomer Gili Roig com molts catalans erudits passà una part de la seva vida a Roma. Aquest fou un destacat pintor paisatgista i dibuixant català, nascut a Lleida. Baldomer Gili Roig a diferència de molts pintors de principis de segle va preferir Roma i no Paris perquè mes que la vida bohèmia i la modernitat li interessaven el món antic i la història. Quin millor lloc que Roma! el lloc ideal per entrar en contacte amb el mite, per trobar les ninfes i els faunes que amiguegen en el seu quadre l’Abisme que pinta a Roma. Va estar vivint a Frascati, a on avui dia molt Romans van a passar el Diumenge, ciutat famosa entre altres coses pel seu bon vi i la seva porchetta.

Les fotografies que va fer quan vivia a Roma i que ara us mostro són molt interessants, també pels mateixos romans, perquè documenten una Roma desapareguda, són del 1900-04. Al davant de l’arc de Constantí hi veureu encara la “meta Sudans” una majestuosa font romana que Mussolini feu destruir per tal de permetre que les desfilades passessin per sota de l’arc de Constantí. Fa goig l’arc de Constantí sense cotxes, ni venedors ambulants, ni el turisme de massa…!, ens agrada pensar que entre les runes del fòrum hi havia el nostre compatriota fascinat, encuriosit, inspirat…

Al Museu d’art Jaume Morera de Lleida hi ha exposades les seves fotografies. Tot un patrimoni documental de la Roma de Principis de segle. Si voleu veure Roma en blanc i negre, Roma envoltada de camps, una Roma provincial, popular i desconeguda ho podeu fer de la mà d’un català. Publico aqui l’enllaç del Museu perquè gaudiu de les imatges!

Fotgrafies del seu viatge a Itàlia.

L' Abisme.

L’ Abisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s