La festa de la Befana

befana

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
col cappello alla romana…

Entre els dies 5 i 6 de Gener a Itàlia no passen els Reis sino que passa una bruixa bona anemenada la Befana (que vol dir de fet bruixa).
La festa de la Befana és molt antiga. Els seus orígens són italians i fonen la tradició pagana amb la tradició cristiana. En el fons és un record dels Reis que porten regals a jesús el dia del seu naixement però també un record de ritus pagans i agrícoles molt antics que celebraven el retorn de la fertilitat de naturalesa i la represa de les activitats agrícoles abandonades a l’hivern.
Antigament es cremava un ninot representant una vella al final de l’any per indicar la mort i el renovament de la naturalesa i l’arribada de l’abundància novament. En ritus pagans molt antics es cremava un tronc d’arbre sec que simbolitzava la Mare Natura morta i es celebrava el renaixement d’aquesta i l’arribada dels fruits ( ritus que fan pensar al nostre tió, certament una festa d’origen pagà com la de la befana).

Segons una llegenda que cristianitza l’ origen pagà de la befana quan els Reis anaven a adorar Jesús una velleta els volia seguir. Al final no ho va fer, quan s’hi va repensar era ja massa tard! Com que no va poder veure el Nen Jesús a partir d’aleshores cada any entre el 5 i 6 de Gener viatge al damunt d’una escombra i porta regals a tots els nens del món per fer-se perdonar.

Antigament la befana al camp portava sobretot caramels, mandarines i aliments. Com el tió també porta carbó i cendres com a càstig dels que s’han portat malament i deixa l’empremte de la seva mà al damunt de les cendres. Entra per les xemeneies de les cases i deixa els regals a dins dels mitjons dels nens. Com nosaltres fem amb els reis, els nens italians deixen vi i mandarines per quan arribi. No fos cas s’enfades i no deixes res!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s