EL FANTASME DE LA PAPESA

alessandroalgardi_bustofdonnaolimpiamaidalchini2

EL FANTASME DE LA PAPESA

Aquesta escultura representa un fantasma de Roma i la podeu veure a la Galeria Doria Pamhili.
Roma, com totes les ciutats antigues, te els seus fantasmes. No gaires, això si, perquè els romans han estat sempre amants de l’oci i del bon viure i poc propensos a pensar en fantasmes, però si passegeu de nit pel centre històric podria ser que ensopeguessiu amb alguna ànima amb pena llanguida i escorredissa. Haureu d’esperar la nit fonda, quan pels carrers amb prou feines hi guspireja la llum dels fanals.
El fantasma més famós de Roma és el de Dona Olimpia. Aquest fantasma vaga pels voltants de Plaça Navona, de la qual ben segur heu sentit parlar perquè és una de les places més visitades i admirades de la ciutat, una plaça vorejada de bars elegants, d’història i de palaus barrocs.
En un dels palaus de la Plaça, en el que està situat a la dreta de l’església de santa Agnès, hi va néixer un Papa del barroc, el Papa Innocenci X. Aquest Papa pertanyia a la família dels Pamphili, una de les famílies més poderoses de la ciutat que en època del Papa Innocenci X passava per certes estretors econòmiques. Com tots els Papes que l’havien precedit quan Giovanni Battista Pmaphili es va convertir en Papa i va adoptar el nom d’Innocenci x el primer que va fer va ser dedicar-se a restaurar el palau on havia nascut i a embellir la plaça que hi havia al seu davant. No va escatimar diners i va contractar els artistes més famosos del seu temps: en Bernini i en Borromini, dos artistes rivals que la fortuna o la mala sort, si ens posem al seu lloc, va voler que gairebé sempre treballessin frec a frec. De totes maneres si Bernini realitzà la font dels quatre rius que ara senyoreja enmig de la Plaça fou tant sols gràcies a Dona Olimpia i ara us explicarem el perquè.
Dona olimpia Maidalchini era la cunyada del Papa i va arribar a ser una de les dones més riques de Roma. Als 20 anys degut a una serie de maquinacions, al matrimoni amb un home extremadament ric i a l’enviudament va convertir-se en una rica hereva. Aprofitant la crisi per la qual passaven els Pamphili va aconseguir casar-se amb un membre de la seva família, amb Pamphilio Pamphili, home d’una certa edat, germà del Papa, del qual també enviudà ben aviat.
Es convertí en la gran amiga de Giovanni Battista Pamphili i sembla ser que va ser gràcies a ella, a les seves intrigues i als seus contactes que Giovanni Battista va arribar a ser Papa. El Papa no tant sols devia molt a Dona Ollimpia sinó que segons diuen n’estava ben enamorat!. N’estava tant que fins i tot li va regalar el Palau de Plaça Navona!
Dona Olimpia exercia una gran influència sobre Innocenci x. Sembla ser que qui realment governava a Roma a aquella època era Dona Olimpia i també qui escollia els cardenals, xiuxejant-los a cau d’orella del Papa. Per aquest motiu l’anomenaven la Papessa. Diuen que quan havia d’ allunyar-se de la ciutat tancava al Papa amb pany i clau dins la seva habitació i que no l’obria fins que tornava. El Palau Pamphili es convertí en la seva cort. Allí hi rebia el camarlenc del Papa, i això la diu llarga de qui era l’amo de Roma realment!. Gràcies a la influència que exercia sobre el Papa la seva fortuna va augmentar considerablement perquè qui volia la seva bona paraula havia de gratar-se i re gratar-se les butxaques.
El Papa sentia verdadera antipatia per en Bernini i en efecte sota el seu pontificat no se li va encarregar gairebé res. La seva antipatia era deguda en gran part a la simpatia que Urbà VIII, que havia governat abans que ell i que havia estat el seu rival, havia demostrat per l’artista.
Innocenci X va convocar un concurs per la realitzacio’ d’una font magnifica que pogués veure des del seu palau. Al concurs s’hi van presentar els millors artistes del moment. En Bernini com que no hi tenia res a fer va decidir tirar curt i presentar el seu projecte a Dona Olimipia directament. Com tots els romans coneixia molt be la força i també la debilitat de la mestressa de Roma i va decidir fer-li un regal. Li va regalar el model de la font que volia realitzar de plata. Dona Olimpia se’n devia sentir molt afalagada perquè va parlar amb el Papa i el va convèncer perquè encarregues el projecte a en Bernini.
Quan el Papa va passar a millor vida, si així es pot dir perquè vida millor que la dels Papes del passat no ens la podem imaginar, Dona Olimpia va perdre tot el seu poder. El Papa que el va succeir la va exiliar de Roma i quatre anys més tard va morir tràgicament, durant una epidèmia de pesta. De totes maneres cada any des de fa segles torna. Diuen, ves a saber si és veritat, que la nit del 7 d’Abril, dia de la mort del Papa Inocenci X, el fantasma de Dona Olimpia surt del Palau de Plaça Navona al damunt d’una carrossa negre i recorre com embogit els carrerons del seu voltant. Surt del Palau i escorcolla el carrers per endur-se l’or que no va aconseguir emportar-se i en acabat es llença dins les aigües del riu Tiber.
Si us la trobéssiu agafeu amb força el vostre moneder!, no fos cas se us l’endugues!, que be prou falta usa farà si teniu pensat d’anar a menjar l’endemà en un d’aquells bonics restaurants situats al davant de la font dels Quatre Rius!.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s